
Sedan i höstas bedriver Stiftelsen Läxhjälpen verksamhet på fyra skolor i Sundsvall. Amasten och Läxhjälpen har ett samarbete sedan 2018 och har genom sponsring möjliggjort läxhjälpsprogrammet på Bergsåkers skola. Amasten äger idag ca 700 lägenheter i Sundsvall/Timrå och totalt 5 000 lägenheter runt om i Sverige. Satsningen ingår i bolagets långsiktiga hållbarhetsstrategi, att engagera sig lokalt.

- Läxhjälp är en av våra viktigaste sociala insatser. Som fastighetsägare får vi en respekt för att hemmamiljön skiljer sig från hem till hem. Här känner vi att vi kan göra något viktigt och hjälpa till, berättar Magnus Jägre, Hållbarhetschef Amasten.
Två gånger i veckan får elever hjälp med sina läxor under tre timmar.
- Jag tycker att det är jättebra. Att jag kunnat göra klart saker som jag inte hunnit med på skolan. Här får man mycket hjälp, säger William Hed, elev på Bergsäkers skola i Sundsvall.
Även skolledningen uppskattar Läxhjälpens arbete.
- Vi sa ja till att vara med direkt. Det här är en verksamhet som behövs för vissa elever, säger Roy Resare, rektor på Bergsåkers skola.
- I högstadiet då det blir fler ämnen och högre krav kan en del elever, som har svårt med några av kärnämnena, som svenska och matematik, uppleva skolan som krävande. Då är det bra att de kan få det extra stöd som Läxhjälpen erbjuder, fortsätter Roy.
En delelever kanske också har svårt att hitta den rätta studieron som behövs hemma i sin bostad.
Läxhjälpen träffas alltså under tre timmar två gånger i veckan.
Grupperna har max 15 elever och det finns tre läxhjälpare på plats, som alltså har hand om fem elever vardera.

- Alla våra läxhjälpare är studenter från Universitetet, berättar Ida Svalberg, som är coach för läxhjälparna i Sundsvall.
Hur är det då att jobba som läxhjälpare?
- Det är väldigt givande. Att kunna följa utvecklingen hos de fem elever som man har hand om. Samtidig är det utmanande att få eleverna motiverade till tre timmars läxhjälp när de gått en hel dag i skolan, säger Ida Svalberg.
William Hed, som går det sista året på högstadiet på Bergsåkers skola tycker ändå att det fungerat bra med Läxhjälpen trots att han gått hela dagen i skolan.
- Det har gått bra. Eftersom det är sista terminen får man jobba mer och göra sitt bästa för att klara utbildningen, säger William.
För honom är det matematiken som varit svårast.
- Men jag tycker att jag gjort framsteg i matten med hjälp av Läxhjälpen, säger William.
Så han vill gärna rekommendera Läxhjälpen till andra elever.
- Ja, absolut. Framförallt till de elever som inte gör så mycket hemma, säger William.
Det är skolan som plockar ut de 15 elever, som varje termin får chansen att delta i Läxhjälpen.
- Vi väljer ut de elever som vi tror behöver Läxhjälpen mest. Sedan får familjen ett erbjudande om att eleven ska få en plats. Vi är noga med att om de ska ta upp en av platserna måste de binda sig för att komma hela terminen. En del väljer att tacka nej men många tackar ja, säger Roy Resare, rektor på Bergsåkers skola i Sundsvall.

Han tror att initiativ som Läxhjälpen behövs för framtiden.
- Absolut. Det spelar stor roll som komplement till den ordinarie skolverksamheten, säger Roy Resare.
Alla elever som deltar i Läxhjälpen får målböcker, som de skriver i vid varje träff.
- Eftersom varje läxhjälpare bara har hand om fem elever brukar de hitta sin roll som läxhjälpare och bygga en bra relation med eleverna, säger Ida Svalberg, coach för läxhjälparna i Sundsvall.
- Vi kikar på att utöka samarbetet eftersom läxhjälpsprogrammet ger så fina resultat. Just nu för vi dialog om att öppna ett läxhjälpsprogram även i Gävle, där vi nyligen etablerat oss som fastighetsägare, avslutar Magnus Jägre, Hållbarhetschef på Amasten.
Bildtexter:
* På Bergsåkers skola är man nöjda med Läxhjälpen. Både rektorn Roy Resare, eleven William Hed och Ida Svalberg, coach för läxhjälparna i Sundsvall tycker att verksamheten fungerar bra.
* Läxhjälparen Hanna Öster på Bergsåkers skola hjälper eleven William Hed med en uppgift.